Zonnen of zonnebank tijdens zwangerschap

De zonnebank werkt grotendeels hetzelfde als zonlicht. De lampen geven uv-straling af, die de huid verkleuren. Er zijn twee meningen over de zonnebank. Sommigen zeggen dat het beter is dan zonnen, anderen zeggen dat het juist slechter is. Geen van tweeën is waar.

De zonnebank geeft weinig tot geen uv-B-straling af, de straling die verbranden veroorzaakt. Toch kan je wel verbranden, dus geldt altijd: met mate.

Aan de andere kant is de zonnebank ook niet per se beter. Een zonnebank heeft namelijk gewoon hetzelfde effect als de zon.

Voor je baby maakt het in uv-straling geen verschil of je onder de zon of onder de zonnebank ligt.

Kan je daarom gewoon zonnen of naar de zonnebank als je zwanger bent? Het antwoord is: het kan, maar het is misschien niet verstandig. Beide vormen van zonnen kunnen leiden tot het vormen van een zwangerschapsmasker, het verkleuren van de huid op het gezicht, in vlekkerige vormen. Deze vlekken trekken langzaam en soms zelfs niet weg.

Uv-straling is voor je baby dan wel niet schadelijk, maar de temperatuur in de zonnebank (en onder de zon voor langere perioden) is dat wel.

Ten eerste kan je uitdrogen door de warmte. Daardoor is de bloedtoevoer naar de baby minder goed, en kan er een tekort een zuurstof en voedingsstoffen ontstaan.

Een verhoogde temperatuur in de omgeving kan er daarnaast voor zorgen dat de temperatuur van je lichaam en in je baarmoeder toeneemt. Een te hoge temperatuur kan nare gevolgen hebben voor je baby, van een vroeggeboorte en aangeboren afwijkingen tot een miskraam.

Het is daarom onverstandig om te lang onder de zonnebank te gaan. Zeker in het eerste trimester van de zwangerschap, als de foetus nog niet ver genoeg ontwikkeld is, kan het gevaarlijk zijn.

Als je per se onder de zonnebank wil, smeer je dan goed in, ga niet langer dan 15 minuten en bescherm je buik met een handdoek. Je huid is uitgerekt, dunner en gevoeliger, dus ook voor de invloed van uv-straling. Daarnaast kan je baby vanaf 7 maanden zwangerschap licht waarnemen en hier slecht op reageren. Ook dan is een handdoek over de buik slim.